Γιατί να αγοράσω ασήμι για το χαρτοφυλάκιό μου;
Όταν αγοράζετε ασήμι, αποκτάτε ένα πολύτιμο, πεπερασμένο και σπάνιο εμπόρευμα που έχει σεβαστεί για την αξία του ανά τους αιώνες. Το ασήμι έχει περάσει από κληρονόμο σε κληρονόμο ως πολύτιμη ιδιοκτησία. Φορητά, απτά και πολύτιμα, μπορούν να αγοραστούν, να παραδοθούν ή να αποθηκευτούν σε θησαυροφυλάκια υψηλής ασφάλειας.
Λοιπόν, τι κάνει την αγορά ασημιού μια καλή επένδυση;
Το ασήμι είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο: Τα δύο πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός και το ασήμι ήταν ανέκαθεν αξιόπιστες επενδύσεις με εγγενή αξία που δεν έχει εξασθενίσει ποτέ στο πέρασμα των αιώνων. Τα τελευταία 15 χρόνια, η τιμή του αργύρου έχει υπερδιπλασιαστεί από το χαμηλό των 7 $ ανά ουγγιά το 2005 στο σημερινό επίπεδο των 17 $ ανά ουγγιά. Ως πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, το ασήμι έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι μπορεί να προσφέρει σημαντική αξία για τους επενδυτές. Έχει αυξηθεί πάνω από 8% ετησίως στα περισσότερα νομίσματα τα τελευταία 15 χρόνια.
Το ασήμι είναι αντιστάθμιση: Το ασήμι έχει εγγενή αξία χωρίς τις αποσκευές του κινδύνου αντισυμβαλλομένου που υπάρχει πάντα σε επενδύσεις όπως μετοχές, μετοχές ή ομόλογα. Η αξία του επίσης δεν προέρχεται από κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο ή στηρίζεται σε τυφλή πίστη όπως τα χάρτινα νομίσματα.
Ακριβώς όπως ο χρυσός, το ασήμι τείνει να έχει αρνητική συσχέτιση με άλλα περιουσιακά στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να προστατεύονται όταν τα ομόλογα, οι μετοχές ή τα ακίνητα χάνουν αξία. Ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση, προστατεύοντας το χαρτοφυλάκιό σας από δυνητικά τεράστιες απώλειες σε περιόδους πολέμου, στασιμοπληθωρισμού, τρομοκρατίας, φυσικών καταστροφών και νομισματικής κρίσης.
Η τιμή του αργύρου αυξάνεται σημαντικά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όπως φάνηκε το 2011. Όταν εκτυλίχθηκε η κρίση χρέους του ευρώ, το ασήμι εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ κοντά στα 50 δολάρια η ουγγιά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για νέα οικονομική κατάρρευση στην υπερχρεωμένη ΕΕ.
Με τους αυξανόμενους κινδύνους στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το ασήμι θα συνεχίσει να διαδραματίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο ως αντιστάθμιση κινδύνου.
Πληθωρισμός και συναλλαγματικός κίνδυνος: Ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη των χάρτινων νομισμάτων όπως το δολάριο, το ευρώ και η λίρα. Με την πάροδο του χρόνου, τα μετρητά, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών καταθέσεων και άλλων επενδύσεών σας, τείνουν να αξίζουν πολύ λιγότερο από τον πληθωρισμό. Το ασήμι, όπως και ο χρυσός, μπορεί να προστατεύσει τον πλούτο σας από τον πληθωρισμό, επειδή η αξία του δεν εξαρτάται από την αξία των νομισμάτων fiat. Σε περιόδους αιχμής πληθωρισμού, τα τοπικά νομίσματα μπορεί να γίνουν εντελώς άχρηστα, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφάλεια σε εναλλακτικά νομίσματα όπως το ασήμι και ο χρυσός.
Γεωπολιτικός κίνδυνος: Όταν αγοράζετε ακίνητα, μετοχές, καταθέσεις μετρητών ή ομόλογα, η επένδυσή σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πολιτικούς που κάνουν τις σωστές επιλογές για την οικονομία. Για να προστατεύσετε τον πλούτο σας από το πολιτικό χάος και τις απερίσκεπτες κυβερνητικές πολιτικές, μέρος του πλούτου σας πρέπει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία δεν μπορεί να ελεγχθεί, να επηρεαστεί ή να προσδιοριστεί από πολιτικούς ή τράπεζες. Το ασήμι, όπως και ο χρυσός, σας επιτρέπει να επενδύσετε ένα μέρος των αποταμιεύσεών σας σε ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο με εγγενή αξία, το οποίο τείνει να εκτιμάται σε περιόδους πολέμου, πολιτικών ή οικονομικών κρίσεων.
Υπερτιμημένες αγορές : Για να λύσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι κυβερνήσεις επέλεξαν άσκοπα να τυπώσουν νομίσματα και να πλημμυρίσουν την οικονομία με φθηνό χρήμα, δημιουργώντας τη λεγόμενη «παλίρροια που σηκώνει όλα τα σκάφη». Αυτό το φθηνό χρήμα προκάλεσε έκρηξη σε κάθε περιουσιακό στοιχείο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, των ομολόγων Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αντιστρέψουν αυτήν την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, η φούσκα σχεδόν θα σκάσει ξανά ως ασφαλές καταφύγιο όταν συμβεί αυτή η διόρθωση αποδώσει ένα όμορφο κέρδος καθώς η αγωνία πλήττει τις αγορές.
Συστημικοί κίνδυνοι : Οι επενδύσεις σε εξαιρετικά κερδοσκοπικά και επικίνδυνα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως παράγωγα, στοιχήματα spread betting και κρυπτονομίσματα έχουν αυξηθεί τρομερά τα τελευταία χρόνια. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, όλες οι μεγάλες οικονομίες ανέλαβαν μη βιώσιμα ποσά χρέους στο όνομα πακέτων τόνωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, ενώ τα ελλείμματα του εμπορίου και του προϋπολογισμού συνεχίζουν να αυξάνονται. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δείχνουν ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα γεμάτο με τεράστιο κίνδυνο. Η αγορά ασημένιων νομισμάτων ως μέρος της επένδυσής σας μπορεί να ασφαλίσει τον πλούτο σας από τέτοιους τεράστιους οικονομικούς κινδύνους.
Βραχυπρόθεσμο κέρδος: Με σχεδόν κάθε περιουσιακό στοιχείο υπερτιμημένο αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να βρεθεί μια ελκυστική επένδυση για βραχυπρόθεσμο κέρδος. Ωστόσο, το ασήμι διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή σε αυτό που οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια ουσιαστικά υποτιμημένη τιμή. Σε σύγκριση με προηγούμενες κινήσεις των τιμών και λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο διόρθωσης στις αγορές, λίγα περιουσιακά στοιχεία προσφέρουν μια τόσο ελκυστική ευκαιρία αγοράς βραχυπρόθεσμα. Σε σύγκριση με τον χρυσό, η τιμή του ασημιού είναι πολύ πιο ασταθής και όσοι επενδύουν σε ασήμι για βραχυπρόθεσμο κέρδος θα ήθελαν να αισθάνονται άνετα με αυτές τις διακυμάνσεις στην αποτίμηση. Η επένδυση στο ασήμι βραχυπρόθεσμα δεν είναι για τους λιπόψυχους λόγω της καθημερινής αστάθειας.
Τι κάνει το ασήμι μια τόσο μεγάλη επένδυση;
Κάθε κατανομή στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο πρέπει να προσφέρει εύλογη απόδοση, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του πλούτου σας. Ως πολύτιμο μέταλλο όπως ο χρυσός, το ασήμι είναι σε ζήτηση για κοσμήματα και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα. Ωστόσο, το ασήμι έχει επίσης τα ακόλουθα μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μια επένδυση σε ζήτηση:
Το ασήμι είναι σπάνιο : Οι υπέργειες ποσότητες αργύρου έχουν μειωθεί τρομερά από το υψηλό των 2,2 δισεκατομμυρίων ουγγιών πριν από έναν αιώνα σε λιγότερο από 300 εκατομμύρια ουγγιές σήμερα. Επιπλέον, το 80% του αργύρου παράγεται ως υποπροϊόν στην εξόρυξη βασικών μετάλλων όπως ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος. Επομένως, η προσφορά είναι απίθανο να αυξηθεί σημαντικά ακόμη και αν η τιμή ανέβει. Αυτό φάνηκε στη δεκαετία του 1970, όταν οι τιμές του αργύρου εκτινάχθηκαν στα ύψη ρεκόρ των 50 δολαρίων η ουγγιά χωρίς αντίστοιχη άνοδο στην παραγωγή.
Το ασήμι ανακυκλώνεται σπάνια : Σε αντίθεση με τον πιο πολύτιμο χρυσό, δεν έχει οικονομικό νόημα να ανακυκλώνουμε τις μικρές ποσότητες αργύρου μέσα στα ηλεκτρικά εξαρτήματα. Επομένως, το μεγαλύτερο μέρος του ασημιού δεν ανακτάται ποτέ μετά την εγκατάσταση σε ιατρικές συσκευές, φιλμ και ηλεκτρικό εξοπλισμό όπως τηλέφωνα και τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης κ.λπ.
Δυνατότητα για μεγαλύτερα κέρδη από τον χρυσό: Σε μια ανοδική αγορά για πολύτιμα μέταλλα, η τιμή του αργύρου συνήθως αυξάνεται κατά πολύ υψηλότερο περιθώριο από αυτή του χρυσού. Για παράδειγμα, η τιμή του ασημιού εκτινάχθηκε 3.800% στη δεκαετία του 70 σε σύγκριση με άνοδο 2.500% για τον χρυσό. Επενδύοντας το ίδιο χρηματικό ποσό σε ασήμι, οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη απόδοση από ό,τι αν επένδυαν σε χρυσό.
Ρεκόρ αναλογίας χρυσού-αργύρου: Όταν εξετάζετε τις πρόσφατες και ιστορικές τάσεις της αναλογίας χρυσού-αργύρου, το ασήμι είναι προς το παρόν υποτιμημένο σε σύγκριση με το χρυσό. Από μια αναλογία 15-1 μεταξύ του 1700 και του 1900, η αναλογία αργύρου προς χρυσό βρίσκεται τώρα σε υψηλό ρεκόρ 88-1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 1792 στις ΗΠΑ, η αναλογία χρυσού προς ασήμι καθορίστηκε με νόμο σε 15 προς 1, τότε το ασήμι είναι πολύ υποτιμημένο και είναι πιθανό να κερδίσει σημαντικά στο μέλλον.
Χαμηλός κίνδυνος δήμευσης : Οι κυβερνήσεις μπορούν και έχουν κατασχέσει χρυσό από τράπεζες και ιδιώτες κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης. Αυτό συνέβη στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30, καθώς η κυβέρνηση Ρούσβελτ πάλευε να συγκρατήσει την οικονομική κρίση. Ωστόσο, το ασήμι δεν έχει κατασχεθεί ποτέ στο παρελθόν και, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για όσους ανησυχούν για κρατική κατάσχεση στις δικαιοδοσίες τους.
Γιατί να αγοράσω ασήμι τώρα;
Αξίζει να επενδύσετε τώρα στο ασήμι; Εξάλλου, το ασήμι διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά ρεκόρ του κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης το 2011. Οι αγορές ανθούν αυτή τη στιγμή, και αν δεν το ξέρετε καλύτερα, ο κόσμος φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά οικονομικά. Ωστόσο, όπως θα σας πει οποιοσδήποτε οικονομικός ειδικός, η τρέχουσα έκρηξη στις αγορές είναι ένας καλός λόγος για να φοβάστε. Το ασήμι ως επένδυση είναι μια έξυπνη επιλογή για τους εξής λόγους:
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αφθονούν: Ο κόσμος φαίνεται να υποχωρεί από τη μια κρίση στην άλλη. Μετά την οικονομική κρίση του 2008, την κρίση χρέους του ευρώ του 2011 ακολούθησε στενά η χαοτική Αραβική Άνοιξη. Σήμερα, ένας σοβαρός εμπορικός πόλεμος μαγειρεύεται μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου, ενώ η τρομοκρατία και η άνοδος της λαϊκιστικής και διχαστικής πολιτικής απειλούν την οικονομική ανάπτυξη. Οι πρόσφατες κρίσεις έχουν διδάξει σκληρά μαθήματα στους επενδυτές σχετικά με την αντιστάθμιση κινδύνου. Η αγορά ασημιού τώρα, καθώς και χρυσού δεν είναι πλέον ιδιοκτησία των υπερπλούσιων. Είναι το συνετό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για όλους όσους θέλουν να προστατεύσουν και να αυξήσουν τον πλούτο τους σε αβέβαιες στιγμές.
Οι συστημικοί κίνδυνοι είναι το νέο φυσιολογικό : Ποτέ πριν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν ήταν ευάλωτο σε τόσους πολλούς κινδύνους. τραπεζικές χρεοκοπίες, υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, τεράστια δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα, τεχνολογικοί κίνδυνοι, κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά μέσα, εμπορικοί πόλεμοι και αδύναμα ρυθμιστικά πλαίσια. Η αγορά αργύρου είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να απομονώσετε τον πλούτο σας από συστημικούς κινδύνους που απειλούν να καταρρεύσουν ξανά το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αύξηση της αστάθειας της αγοράς: Η συνεχής τραμπάλα των αγορών από τα υψηλά ρεκόρ έως τις ρεκόρ ημερήσιων απωλειών θα πρέπει να ανησυχήσει τους συνετούς επενδυτές. Η αστάθεια της αγοράς είναι ένα δυσοίωνο σημάδι του τέλους της τρέχουσας δεκαετίας ανοδικής πορείας. Εάν το ιστορικό αποτελεί ένδειξη, το τρέχον bull-run είναι μακρύ και μπορεί να είναι επικείμενη ένα άλλο κραχ της αγοράς. Η αγορά ασημένιων νομισμάτων τώρα θα προστατεύσει τα χρήματα που κερδίσατε με κόπο σε περίπτωση που η φούσκα σκάσει.
Η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση : Η προσφορά αργύρου είναι ουσιαστικά σταθερή αυτή τη στιγμή και θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Καθώς η ζήτηση για φορητές συσκευές, τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης και προσωπικά ηλεκτρονικά είδη συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, το ασήμι πιθανότατα θα αποκτήσει αξία τους επόμενους μήνες και χρόνια. Η επένδυση στο ασήμι τώρα σημαίνει αγορά νωρίς σε μια δυνητικά προσοδοφόρα αγορά.
Αυξανόμενη βιομηχανική, τεχνολογική και ιατρική ζήτηση: Το ασήμι είναι ιδιαίτερα περιζήτητο σε πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της τεχνολογίας και της ιατρικής, για την υψηλή ελατηριότητά του, την αντοχή στη διάβρωση, την καλή θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα και τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Αυτό οδηγεί σε τεράστια ζήτηση για ασήμι στην κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού, κινητών τηλεφώνων και στην ενεργειακή βιομηχανία. Με αυτούς τους κλάδους της βιομηχανίας που αναμένεται να αναπτυχθούν ειδικά στην Κίνα, την Ινδία, το Βιετνάμ και άλλους κόμβους παραγωγής, η αγορά αργύρου σήμερα ίσως είναι μια έξυπνη επένδυση.
Αυξημένη επενδυτική ζήτηση : Οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερο το ασήμι ως αντιστάθμισμα έναντι του γεωπολιτικού και χρηματοοικονομικού κινδύνου. Αν και ακριβώς όπως ο χρυσός, το ασήμι ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για αιώνες, η ζήτηση για ασήμι ως κερδοφόρα επένδυση αυξάνεται. Ο πολλαπλασιασμός των hedge funds, των ασημένιων ETFs , των αγορών παραγώγων και των εύπορων ατόμων που αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία έχει επεκτείνει την επενδυτική αγορά για το ασήμι.
Κατεβάστε τον πλήρη οδηγό εδώ
Πώς να αγοράσετε χρυσό και ασήμι
Το ασήμι είναι ευκαιρία : Η τρέχουσα τιμή του αργύρου είναι ιστορικά χαμηλή με πολλές μετρήσεις. Μετρούμενο σε σχέση με την ιστορική αναλογία χρυσού-αργύρου, τις ιστορικές τάσεις των τιμών, τους διάχυτους γεωπολιτικούς κινδύνους και τους ασθενείς οικονομικούς δείκτες, το ασήμι είναι κατάφωρα υποτιμημένο. Η αγορά ασημιού τώρα είναι μια σπάνια ευκαιρία για να βγάλετε ένα αξιοπρεπές κέρδος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και να προστατέψετε τον πλούτο σας
Το ασήμι είναι προσιτό: Στα 17 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι είναι πιο προσιτό από τον χρυσό, ο οποίος, με περίπου 1.500 δολάρια η ουγγιά, ισοδυναμεί με 88 ουγγιές ασήμι. Μια χαμηλότερη τιμή ανά ουγγιά σημαίνει ότι το ασήμι είναι πιο προσιτό στους επενδυτές και η αγορά μικρών ποσοτήτων με την πάροδο του χρόνου σας προσφέρει το πλεονέκτημα του μέσου όρου κόστους σε δολάρια/ευρώ.
. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν τη νομισματική προσφορά για να αποτρέψουν τον εκρηκτικό πληθωρισμό μετά τη μαζική εκτύπωση νομισμάτων στον απόηχο της κρίσης του 2008. Το εύκολο χρήμα που οδήγησε τις αγορές σε υψηλά ρεκόρ τελειώνει και μια σημαντική διόρθωση τιμών είναι αναπόφευκτη.
Το ασήμι είναι μια πιο κερδοσκοπική επένδυση με κινήσεις τιμών που είναι πιο ασταθείς από τον χρυσό, γεγονός που μπορεί να προσφέρει υψηλότερη απόδοση επένδυσης. Ως εμπειρικός κανόνας, στο παρελθόν έχουμε προτείνει ότι το 75% της κατανομής πολύτιμων μετάλλων σας προορίζεται για χρυσό, ενώ το υπόλοιπο 25% διατίθεται σε ασήμι. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια κατανομή επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία μεταξύ της αντιστάθμισης κινδύνου και της παροχής μιας δυνητικά επικερδούς απόδοσης της επένδυσής σας.
Συμπέρασμα
Το ασήμι είναι κάπως πιο κερδοσκοπικό από τον χρυσό με ημερήσιες κινήσεις τιμών που είναι ελαφρώς πιο ευμετάβλητες από τον χρυσό αλλά λιγότερο ασταθές από τις περισσότερες μετοχές και τις χρηματιστηριακές αγορές.
Το ασήμι τείνει να υπερέχει του χρυσού όσον αφορά την απόδοση και μπορεί να προσφέρει υψηλότερη απόδοση επένδυσης. Ωστόσο, η πραγματική αξία του ασημιού είναι ως αντιστάθμιση και ασφαλές καταφύγιο και ο πρωταρχικός λόγος για να κατέχετε το ασήμι δεν αφορά τη συσσώρευση πλούτου αλλά την προστασία του πλούτου και τον κίνδυνο αντιστάθμισης κινδύνου σε έναν αβέβαιο κόσμο.