Ασήμι επένδυση

Η τιμή του ασημιού αυξήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, πλησιάζοντας την υψηλότερη τιμή της , αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του και μειώθηκε ξana

Το μέταλλο έφτασε στην υψηλότερη τιμή του σε οκτώ χρόνια τον Φεβρουάριο του 2021, φτάνοντας το επίπεδο των $30 ανά ουγγιά για πρώτη φορά από το 2013, αλλά το εμπορευματικό αγαθό δυσκολεύτηκε να βρει στήριξη . Η τιμή μειώθηκε απότομα τον Ιούνιο και ξανά τον Αύγουστο, καθώς η Federal Reserve (Fed) των ΗΠΑ φανέρωσε ενδείξεις ότι θα μπορούσε να αρχίσει τον περιορισμό της νομισματικής πολιτικής στα τέλη του έτους. Η τιμή του ασημιού μειώθηκε κατά περίπου 14,5% από την αρχή της χρονιάς έως σήμερα, έχοντας μειωθεί κατά 6,3% τον Αύγουστο μόνο, φτάνοντας τα $23 ανά ουγγια.

Τι είναι αυτό που εμποδίζει το ξέσπασμα της τιμής του μετάλλου, παρά τη διαρκή οικονομική αβεβαιότητα που συνήθως οδηγεί σε αύξηση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων; Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά και ποιες είναι οι προοπτικές για το υπόλοιπο
Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη τιμή
Όπως και με τον χρυσό, η αγορά ασημιού θεωρείται από πολλούς μία ασφαλής επένδυση, η οποία λειτουργεί ως αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου απέναντι στην οικονομική αβεβαιότητα. Επενδύοντας σε εμπορευματικά αγαθά, όπως πολύτιμα μέταλλα, οι επενδυτές μπορούν να αντισταθμίσουν το χαρτοφυλάκιό τους έναντι της πτώσης της αξίας των μετοχών και των ομολόγων, κάτι που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Το ασήμι είναι μία καλή επιλογή για αποθήκευση αξίας χρημάτων και έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή φυσικών νομισμάτων σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας.

Η τιμή του ασημιού μειώθηκε αρχικά τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι επενδυτές ξεπούλησαν περιουσιακά στοιχεία και έκλεισαν θέσεις για να καλύψουν τις θέσεις περιθωρίου. Ωστόσο, η αγορά επανήλθε γρήγορα, καθώς η ζήτηση ασφαλών επενδύσεων αυξήθηκε λόγω της αβεβαιότητας που επικράτησε όταν ξεκίνησε η πανδημία του Covid-19. Η τιμή του μετάλλου υπερδιπλασιάστηκε από περίπου $12,10 τον Μάρτιο φτάνοντας τα $29,77 τον Αύγουστο του 2020, στη συνέχεια μειώθηκε στα $21,90 τον Νοέμβριο, όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα εμβόλια, δημιουργώντας αισιοδοξία για τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, μετά τα παγκόσμια lockdown. Συνολικά, το ασήμι αυξήθηκε κατά μέσο όρο 47% το 2020, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τους επενδυτές, καθώς και λόγω διαταραχών στη προσφορά, λόγω του ότι ορισμένα ορυχεία ασημιού έκλεισαν κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω του Covid-19.

Το ασήμι αυξήθηκε εκ νέου τον Φεβρουάριο, καθώς οι μικροεπενδυτές κατέκλυσαν την αγορά, αναμένοντας άνοδο της τιμής ως ανταπόκριση στον αυξανόμενο πληθωρισμό, μετά την ανακοίνωση πακέτων οικονομικής στήριξης για να ενθαρρυνθεί η ανάκαμψη από την πανδημία. Ωστόσο, οι προσδοκίες για παγκόσμια ανάκαμψη και οι ανησυχίες για το αποτέλεσμα του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής από τις ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες, περιόρισαν τα κέρδη για το 2021. Η συνεδρίαση της US Federal Open Market Committee (FOMC) τον Ιούνιο επηρέασε τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων, καθώς η κεντρική τράπεζα έδωσε ενδείξεις για μία πιο σκληρή πολιτική όσον αφορά την πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων, από αυτή που περίμενε η αγορά.

Αυτό καθιστά την επένδυση στο ασήμι μία σημαντική μέθοδο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των επενδυτών εάν υπάρχουν υποψίες μακροοικονομικών παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάσουν την απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας.

Φυσική κατανάλωση
Σε αντίθεση με τον χρυσό, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως στα κοσμήματα και ως επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο, περισσότερο από το μισό της ετήσιας ζήτησης αργύρου προέρχεται από τη χρήση του στις βιομηχανίες. Το ασήμι είναι εύπλαστο, καθιστώντας το ιδανικό για τη διαμόρφωση κοσμημάτων, αλλά είναι και καλός αγωγός ηλεκτρισμού και λόγω αυτού χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στα ηλεκτρονικά.

Οι διάφορες χρήσεις του ασημιού σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές επηρεάζουν την τιμή του ασημιού – όταν η βιομηχανική δραστηριότητα αυξάνεται, η τιμή αυξάνεται λόγω της υψηλότερης ζήτησης, ενώ η πτώση της δραστηριότητας, όπως κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, προκαλεί μείωση της τιμής.

Για αυτό τον λόγο, οι πληροφορίες του μηνιαίου δείκτη διευθυντών αγορών είναι σημαντικές για τη ζήτηση του ασημιού, καθώς παρέχει μία ένδειξη της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Ο παγκόσμιος δείκτης διευθυντών αγορών (PMI) που συντάχθηκε από τις JP Morgan και IHS Markit μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, συγκεκριμένα στο 54,1, τον Αύγουστο του 2021, από το 55,4 που είχε βρεθεί τον Ιούλιο, καθώς η ανάπτυξη της παραγωγής μειώθηκε σε πολλές μεγάλες αγορές (αριθμός άνω του 50 δείχνει αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας, ενώ ένας αριθμός κάτω από αυτό το όριο δείχνει μια μείωση). Έτσι, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης διευθυντών αγορών (PMI) μειώθηκε, παραμένοντας πάνω από το 50 τον Αύγουστο, ο δείκτης κατέγραψε 14ο μήνα ανάκαμψης.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια σε όλο τον κόσμο αναμένεται να αποτελέσει βασικό παράγοντα για τη τιμή του ασημιού τα επόμενα χρόνια – για παράδειγμα, για τη παραγωγή ηλεκτρικών εξαρτημάτων για τα ηλεκτρικά οχήματα. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της βιομηχανικής ζήτησης για ασήμι φέτος, σύμφωνα με στοιχεία από το Metals Focus για το Silver Institute. Η ζήτηση από τον τομέα των ηλιακών πάνελ αυξήθηκε κατά 4% το 2020, παρόλο που η συνολική ζήτηση ασημιού μειώθηκε κατά 10% στα 896,1 εκατομμύρια ουγγιές, λόγω της επιρροής της πανδημίας στη βιομηχανική κατανάλωση. Η βιομηχανική ζήτηση για ασήμι μειώθηκε κατά 5% στις 486,8 εκατομμύρια ουγγιές, ένα χαμηλό πέντε ετών.

Η επέκταση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) πρόκειται επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης στο μέλλον, καθώς το ασήμι χρησιμοποιείται στον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών.

Παραγωγή ορυχείων
Το ασήμι εξορύσσεται συνήθως ως υποπροϊόν του χρυσού, του χαλκού, του ψευδαργύρου και του μολύβδου. Η πρωτογενής παραγωγή ασημιού αντιπροσώπευε μόλις το 27% της συνολικής παραγωγής το 2020, σύμφωνα με το Silver Institute. Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά δεν ανταποκρίνεται πάντα στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, λόγω του ότι η παραγωγή ασημιού ενδέχεται να μειωθεί ακόμη και όταν η ζήτηση του αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει εάν οι τιμές των μετάλλων που παράγονται κυρίως σε ορυχεία όπου το ασήμι είναι υποπροϊόν μειώνονται και αντίστροφα.

Η εξόρυξη ασημιού μειώθηκε κατά 5,9% στις 784,4 εκατομμύρια ουγγιές το 2020, το τέταρτο συνεχόμενο έτος μειώσεων και η μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό συνέβη λόγω του προσωρινού κλεισίματος των ορυχείων κατά τη διάρκεια που lockdown λόγω της πανδημίας.

Το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ασημιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 23% της παγκόσμιας προσφοράς. Η παραγωγή σταμάτησε στο Μεξικό τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, κάτι που οδήγησε στη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς. Η παραγωγή μειώθηκε επίσης στο Περού, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό ασημιού στον κόσμο, ενώ η Χιλή αύξησε την παραγωγή λόγω μικρότερου κλεισίματος.

Η προσφορά ασημιού από τα ορυχεία σε όλο τον κόσμο επηρεάζει την τιμή, όπως και σε άλλες αγορές εμπορευματικών αγαθών, με την χαμηλότερη προσφορά να οδηγεί σε υψηλότερες τιμές και την αυξημένη προσφορά να επιβαρύνει την αγορά. Έπειτα από μείωση κατά 6% πέρυσι, οι εξορύξεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8% το 2021 στις 848,5 εκατομμύρια ουγγιές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Silver Institute.

Ζήτηση για επενδύσεις
Η ιδιότητα του ασημιού ως ένα εμπορευματικό αγαθό ασφαλούς επένδυσης, καθιστά την επενδυτική ζήτηση βασικό παράγοντα επηρεασμού της τιμής. Αυτό παρατηρήθηκε το 2020, όταν η τιμή του ασημιού αυξήθηκε, παρά τη μείωση της φυσικής ζήτησης που ξεπέρασε τη μείωση της εξόρυξης.

Σύμφωνα με το Silver Institute, οι καθαρές επενδύσεις σε προϊόντα ασημιού που είναι διαθέσιμα προς επένδυση μέσω ανταλλακτηρίων (exchange-traded products – ETPs) αυξήθηκαν κατά 298% το 2020 σε 331,1 εκατομμύρια ουγγιές, ενώ οι το ποσοστό διακράτησης από επενδυτές παγκοσμίως αυξήθηκε πάνω από τις 1 δις ουγγιές για πρώτη φορά από την έναρξη του πρώτου ανταλλακτηρίου το 2006.

Η επενδυτική ζήτηση για ασήμι επηρεάζεται από παράγοντες όπως η αξία του δολαρίου ΗΠΑ, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός, όπως και από γεωπολιτικές εξελίξεις, κάτι που επιτρέπει τους επενδυτές να λάβουν θέση απέναντι στην υγεία της παγκόσμιας οικονομίας και να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Τα χαμηλά επιτόκια και ένα πιο αδύναμο δολάριο ΗΠΑ καθιστούν το ασήμι πιο ελκυστικό, καθώς σε γενικές γραμμές διατηρεί την αξία του ως περιουσιακό στοιχείο, ενώ ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και υψηλότερα επιτόκια καθιστούν το ασήμι λιγότερο ελκυστικό, καθώς οι επενδυτές δεν λαμβάνουν τόκους από τα ποσοστά ασημιού που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ορισμένοι επενδυτές επιλέγουν να αγοράσουν ασήμι αντί του χρυσού, καθώς είναι πιο προσιτό, ιδιαίτερα αν αγοράζουν το φυσικό μέταλλο

buysilver.gr kolkotroni 9 syntagma 10561

2 Οροφος

til. 6972027740 

  til.2111835856

.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Άρθρα

Aσημι χρησιμότητα

Το ασήμι είναι το πιο κοινό από τα τέσσερα πολύτιμα μέταλλα για αρχή. Οι εκτιμήσεις των επιστημώνων  αναφέρουν ότι το ασήμι είναι πάνω από 65

Ασήμι επένδυση

Η τιμή του ασημιού αυξήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, πλησιάζοντας την υψηλότερη τιμή της , αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του και μειώθηκε ξana

Πακτωλός χρημ’ατων

Πολλές φορές έχουμε ακούσει την λέξη ‘πακτωλός” χρημάτων όπου στην ουσία είναι μεταφορική λέξη μιας και ο Πακτωλός είναι ποταμόςστην περιοχή της Λυδίας της Ιωνίας ,αναφέρεται