Πρόβλεψη για την τιμή του ασημιού: Το XAG/USD κυμαίνεται κοντά στα 32,50 δολάρια εν μέσω ειδήσεων για την απαγόρευση των ΗΠΑ στις κινεζικές εταιρείες τσιπ
- Η τιμή του ασημιού δυσκολεύεται καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να προσθέσει αρκετές κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών στη μαύρη λίστα εξαγωγών της.
- Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια για πολύτιμα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του αργύρου, έχει αποδυναμωθεί εν μέσω ενδείξεων άμβλυνσης των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.
- Η καθοδική πορεία του ασημιού θα μπορούσε να περιοριστεί καθώς το δολάριο ΗΠΑ υποχωρεί μετά από οικονομικά δεδομένα που έχουν αυξήσει τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων της Fed.
(XAG/USD) υποχωρεί από τα πρόσφατα κέρδη που είχε σημειώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, κυμαινόμενο γύρω στα 32,50 δολάρια κατά τις ώρες συναλλαγών της Παρασκευής στην Ασία. Το μέταλλο βρίσκεται υπό πίεση, πιθανώς λόγω δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να προσθέσει αρκετές κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών στη μαύρη λίστα εξαγωγών της, γνωστή ως «λίστα οντοτήτων». Η αυξανόμενη σύνδεση του ασημιού με τη βιομηχανία κατασκευής τσιπ -λόγω του ουσιαστικού ρόλου του στην παραγωγή ηλεκτρονικών και ημιαγωγών- ενισχύει την ευαισθησία της αγοράς σε τέτοιες εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για πολύτιμα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του αργύρου, έχει μειωθεί εν μέσω ενδείξεων ύφεσης των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων. Οι ΗΠΑ και η Κίνα φέρονται να έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για σημαντική μείωση των δασμών. Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές από 145% σε 30%, ενώ η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς της στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη θεωρείται ως μια θετική κίνηση προς την αποκλιμάκωση των εμπορικών τριβών μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων.
Παρά την πρόσφατη υποχώρηση, η καθοδική πορεία του αργύρου ενδέχεται να είναι περιορισμένη, καθώς το (USD) αποδυναμώνεται μετά που αύξησαν τις προσδοκίες για πιθανές μειώσεις επιτοκίων (Fed) βραχυπρόθεσμα. Τα χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ γενικά υποστηρίζουν τις τιμές του αργύρου, καθώς μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής μη αποδοτικών περιουσιακών στοιχείων όπως τα πολύτιμα μέταλλα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να γίνει πιο απρόβλεπτος λόγω των συχνότερων διαταραχών στην προσφορά, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της Fed να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών στο μέλλον.
Συχνές ερωτήσεις για το Silver
Το ασήμι είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που αποτελεί αντικείμενο συναλλαγών υψηλού επιπέδου μεταξύ των επενδυτών. Ιστορικά, έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποθήκευσης αξίας και ως μέσο συναλλαγής. Αν και λιγότερο δημοφιλές από τον χρυσό, οι επενδυτές μπορούν να στραφούν στο ασήμι για να διαφοροποιήσουν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, για την εγγενή του αξία ή ως πιθανό μέσο αντιστάθμισης κινδύνου σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν φυσικό ασήμι, σε κέρματα ή σε ράβδους, ή να το ανταλλάξουν μέσω μέσων όπως τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF), τα οποία παρακολουθούν την τιμή του στις διεθνείς αγορές.
Οι τιμές του ασημιού μπορούν να κινηθούν λόγω ενός ευρέος φάσματος παραγόντων. Η γεωπολιτική αστάθεια ή οι φόβοι για βαθιά ύφεση μπορούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της τιμής του ασημιού λόγω του καθεστώτος ασφαλούς καταφυγίου του, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι ο χρυσός. Ως περιουσιακό στοιχείο χωρίς απόδοση, το ασήμι τείνει να αυξάνεται με χαμηλότερα επιτόκια. Οι κινήσεις του εξαρτώνται επίσης από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το δολάριο ΗΠΑ (USD) καθώς το περιουσιακό στοιχείο τιμολογείται σε δολάρια (XAG/USD). Ένα ισχυρό δολάριο τείνει να κρατά την τιμή του ασημιού σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ένα ασθενέστερο δολάριο είναι πιθανό να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω. Άλλοι παράγοντες όπως η ζήτηση επενδύσεων, η προσφορά εξόρυξης – το ασήμι είναι πολύ πιο άφθονο από τον χρυσό – και τα ποσοστά ανακύκλωσης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις τιμές.
Το ασήμι χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ηλεκτρονική ή η ηλιακή ενέργεια, καθώς έχει μία από τις υψηλότερες ηλεκτρικές αγωγιμότητες από όλα τα μέταλλα – περισσότερο από τον χαλκό και τον χρυσό. Η απότομη αύξηση της ζήτησης μπορεί να αυξήσει τις τιμές, ενώ η μείωση τείνει να τις μειώσει. Η δυναμική στις οικονομίες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας μπορεί επίσης να συμβάλει στις διακυμάνσεις των τιμών: για τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα την Κίνα, οι μεγάλοι βιομηχανικοί τομείς τους χρησιμοποιούν ασήμι σε διάφορες διεργασίες. Στην Ινδία, η ζήτηση των καταναλωτών για το πολύτιμο μέταλλο για κοσμήματα παίζει επίσης βασικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών.
Οι τιμές του ασημιού τείνουν να ακολουθούν τις κινήσεις του χρυσού. Όταν οι τιμές του χρυσού αυξάνονται, το ασήμι συνήθως ακολουθεί το παράδειγμά του, καθώς η κατάστασή τους ως ασφαλών περιουσιακών στοιχείων είναι παρόμοια. Ο λόγος χρυσού/ασημιού, ο οποίος δείχνει τον αριθμό των ουγγιών ασημιού που απαιτούνται για να ισούται με την αξία μιας ουγγιάς χρυσού, μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της σχετικής αποτίμησης μεταξύ των δύο μετάλλων. Ορισμένοι επενδυτές μπορεί να θεωρήσουν έναν υψηλό λόγο ως ένδειξη ότι το ασήμι είναι υποτιμημένο ή ότι ο χρυσός είναι υπερτιμημένος. Αντίθετα, ένας χαμηλός λόγος μπορεί να υποδηλώνει ότι ο χρυσός είναι υποτιμημένος σε σχέση με το ασήμι.